15 Ocak 2008 Salı

ALLAH’A İMAN ETMEK NE DEMEKTİR?

Ebu Cemre’den:
Ben İbn Abbas (r.a)’in önünde onunla insanlar arasında tercümanlık yapıyordum. Derken İbn Abbas (r.a)’a bir kadın geldi. Ona “cer” denilen testinin sırasından soruyordu.
İbn Abbas ona şöyle dedi:
Abdul Kays heyeti, Resulullah (s.a.v)’e geldi.
Resulullah: “Siz kimlerin heyetisiniz?” ya da “Siz kimlersiniz?” diye sordu. “Biz Rabia’danız” dediler. “Cemaat (veya heyet) hoş geldi, safa geldi.” buyurdu. Bunun üzerine, “Ya Resulullah biz sana çok uzak mesafelerden geliyoruz. Seninle bizim aramızda Mudar kâfirlerinden şu kabile vardır. Biz sana, haram aydan başka bir vakitte gelmeye muktedir olamıyoruz. O halde bize özlü bir şey emret de geride bıraktıklarımıza öğretelim ve o sebeple de cennete girelim” dediler.
Resulullah (s.a.v) onlara, bir olan Allah’a iman etmeyi emretti, sonra da “Bilir misiniz? Bir olan Allah’a iman etmek ne demektir?” diye sordu. “Allah ve Resulü onu en iyi bilendir.” dediler.
“Tek olan Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in, Resulullah (s.a.v) olduğuna şahadet etmek, namazı kılmak, zekâtı vermek, Ramazan orucunu tutmak ve ganimetin beşte birini ödemenizdi.r” buyurdu.
(Buhari, 53 & Müslim, 17)
* * *